Ulkemizdeki peynirlerin tadinin baska hicbiryerde olmadigini belirterek burda tattigim ilginc bir turu sizlere tanitmak isterim: Kahverengi peynir.. Yogun bir sut kremasi tadi olan bu peynirin rengi de kahverengi! Burda satilan bizim tatli simitlere benzeyen kucuk ekmeklere yag surulerek uzerine de bu peynir ve isterseniz recel eklenerek yeniyor genelde. Ya da kizarmis mis gibi bir dilim ekmekle..
Ilk yedigimde hic hoslanmamistim ama simdi favorim ve cok da saglikli. Keci sutuyle de yapilmis cesidi var yediginizde zaten hemen anliyorsunuz. Dilimlemek icin bile ozel bicagi var. Bunu kasar seklindeki beyaz peynir dedikleri peynir icin de kullaniyorlar. Tabi kapagini da unutmamak lazim. Keyiflerine ne kadar duskunler :)
Merhaba,
YanıtlaSil2009 yılının haziran ayından bu yana Norveç'te yaşıyorum. Grimstad'ta... Kahverengi peyniri ilk tattığımda Türkiye'deydim. Eşim armağan olarak getirmişti. Yüzümü buruşturarak yemiştim. Ailem de "sana getirmiş. Biz yersek ayıp olur" falan diyerek geçiştirmişti. Şimdi favorilerim arasında. :))
Sevgiler
Merhaba,
YanıtlaSilUzuntumu belirterek yeni cevap yaziyorum.. Ilginiz icin cok tesekkur ederim! Farkli birisinden yorum almak cok guzel.. Gaupne`den sevgiler..
ben de bir arkadaşımdan duydum. Berlin'de yaşıyorum ve araştırmama rağmen bulamamıştım. Bugünlerde her yerde karşıma çıkıyordu. Ve aldım.
YanıtlaSilTadı bence değişik ama yoğun. Çok fazla yenmiyor.
Ama sevdim :)
Norveçten gelen bir arkadaşım getirmiş açıkçası tadını hiç beğenmedim.
YanıtlaSilEvet tadi oldukca yogun ben de ilk geldigimde bir sene yememistim sonra burada `bolle` denilen hafif tatlimsi kucuk ekmeklerle yemeye basladim ve filtre kahve, tadi enfes! Ya da taze ev yapimi ekmek uzeri recelle beraber.. Sanirim her tadin kendine ozgu yeme sekli var, kultur farklilastikca, yemek de farklilasiyor ve yeme yollari ;)
YanıtlaSilharika bir bilgi teşekkürler.
YanıtlaSilama resimdeki peynir kavrevengi değil gibi geildi bana. yanılıyormuyum?
Aslinda direk norvecceden cevirince kahverengi peynir oluyo anlami. Fotograftaki sutlu kahve renginde light olarak geciyor. Krema yogunluguna gore farkli cesitleri var. Keci sutu katkililari daha koyu renkte mesela... Ilginize tesekkur ederim :)
YanıtlaSilYakın zamanda Norveç'te bulundum ve gelirken bu peynir ve bıçağından getirdim. Aslında bu peynirler peyniraltı suyundan elde ediliyor. Gayet lezzetli ve kalsiyum açısından zengin. İstanbul'da bulsam alırım.
YanıtlaSilSanırım ticaretine başlasam iyi olacak :-) şaka bi yana denk gelse size ulaştırmak isterdim.
YanıtlaSilOslo'da kaldıgım 2 ay boyunca cok begendiğim ve gelirken free shoptaki Salmon House tan alıp getirdiğim muthiş peynir. Stoklarım bitmek uzere. Ticaretini dusunen varsa ilk alıcı benim:))
YanıtlaSilHay hay Halil bey adınızı yazıyorum listeye :)
YanıtlaSilçok güzel bence de. ben de havaalanından aldım. Bıçağı ile beraber almıştım. ancak tam rahat kesilmedi peynir biraz yumuşak kaldı. 10 günde bitti. Bulsam alırım. atıştırmalık olarak Wasa krakerlerle harika oluyor.
YanıtlaSilEvet o krakerler burda öğün yerine geçebiliyor, damak tadı alıştı mı insan arıyor gercekten.
YanıtlaSilBu peyniri Türkiye'de sadece bir firmadan aldım.Avrupadan geleni de tattım.Aynı ürünü yapmışlar hatta cevizli,bademli,antep fıstıklı ve tarçınlısını yapıp avrupaya pazarlıyorlarmış.Ben sadesini tadabildim.Kütahya da bir firma ismi Sütümilk ulaşırsanız sorabilirsiniz.Avrupa da ki kadar pahalı olacagını sanmıyorum
YanıtlaSil