11 Ocak 2015 Pazar

Aralık sıkıntısı ve tatlisi (Karamel Puding)


Bu sene de noeli atlattik. Butun aralik noel sarkilari (hem okul odevi Lucas ile hem de kreste calisirken) ve etkinlikleri sanki fazla geldi bu sefer, cift dikis oldu. Sanirim takinti oldu noel bende. Neyse pozitif bakarsak norveclilerin kulturlerine bagliliklari gipta ile bakilabilir. Kreste hergun en az yarim saat noel ile ilgili yasa uygun bilgi, sarki ve Hz. Isa`nin dogumu anlatildi. Okulda da butun aralik dersler noel odakliydi. Butun ulkelerde din bu sekilde erken yaslarda adabinca verilse keske. Ayrica bu tarz gunlerde Norvec`te ailelerin toplanmasi ve beraber yemek yiyip zaman gecirmeleri gunumuzde eksilmeye baslayan bir deger genel olarak.

Norvec ile ilgili bir kitap okurken asagidaki fotografa takildim, altindaki yazi ilgincti. Avrupa`nin en zengin ulkesi olarak bilinen Norvec`te bile, sokakta yasayan insanlarin olmasinin mantiksizligi ana temaydi. Yani disarindan gorulen ile icerdeki durumun farkli olmasi. Bazi konularda mantiksizligin Norvec yonetiminde oldugunu belirtmek isterim. Mesela Romanya`dan daha iyi sartlarda yasamak hayaliyle ulkeye giris yapan gocmenler. Yatacak yer ve is bulamayip arabalarinda ya da harabelerde yatmalari. Polis mudahalesi soz konusu degil cunku vize ihtiyaclari yok. Yine uyusturucu satmanin serbest almanin yasak oldugu bir ulke idi Norvec ki neyse baktilar terazi dengede durmuyo iki kefeyi de attilar :) Ama noel harcamalarinin tutari ile (bu seneki noel harcamasi ulke bazli 46 milyon kron civariymis) bu yaziyi yanyana koyup dusunmek lazim sanirim.


Gunumuz Norvec`inde kimilerinin kafasini sokacak catisi yokken, digerleri yapacagi alisverisleri dusunuyor.

Yani diyecegim o ki baktim ben kafayi siyirmaya basladim bu ters denklemlerde size tatli yapmaya karar verdim! Tatli yiyelim tatli konusalim :) Laf aramizda bu arkadaslarin cok hos ve hafif bir tatli tarifi var sizin icin bizzat denedim ve siddetle tavsiye ediyorum, iste `Karamelpuding`(ulkemizde krem karamel de deniyor) :

2 dl krema
4 dl sut
1/2 cay barbagi (ndan azicik cok da olabilir) seker 
1 cubuk vanilya 

Marketlerde satilan paket kremalar 2 dl zaten onu bosaltinca iki defa da ayni kutuda sut olcerseniz dl olayini halletmis oluruz :) Vanilyayi da iki kesip hepsini sekerle normal ateste tatli tatli kaynatiyoruz (tasirmayin sakin). Kaynayinca soguyana kadar bekliyoruz.



Gordugunuz gibi aralik ayinda sut paketleri bile degisiyor. Neyse baska bir kapta 4 yumurtayi telle guzelce cirpin icine yavasca sogumus karisimi yedirin. 


Bu karisim dinlenirken bir cay bardagi sekeri yavasca eritin ve karamelize olsun. Rengi degisip sivilasinca pisirecegeniz kaplarin icine birer kasik alin. Marketlerde satilan hazir karamel bulursaniz o da olur. Donabilir, caktirmayin karisimi uzerlerine suzerek doldurun boylece yumurta ve vanilya artiklari suzgude kalacak. Kaplari 1/3 u su dolu tepsiye oturtun ve 150 C`de 35-40 dk katilasana kadar pisirin. Butun karisimi borcama ya da uzun kek kalibina dokerek butun de pisirebilirsiniz (kelepceli degil) bu sefer sure bir saati biraz gecebilir kasigin arkasini hafif bastirarak kontrol edebilirsiniz pisip pismedigini. 


Tek basima iki gunde dort kap yemis olabilirim tatil diye buna denir sanirsam. Yoksa normalde kosusturmacadan kendi hazirladigim musli karisimini tuketiyorum genelde. Hem saglikli hem de az ile doyuyorum onu da artik baska sefere gene bir konu baglarken kullanabilirim :) 

Nam namm :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder