13 Aralık 2013 Cuma

Santa Lucia kimdir? (Aziz Lucia günü)

Birçok Norveçli'den bütün savaşların ve kötü olayların sorumlusunun 'din' olduğunu işittim. 'Din ve yaptırımları olmasaydı, dünyada savaş da olmazdı'.. Aziz Lucia da din yüzünden canını feci şekilde yitirmiş biri. Annesinin amansız hastalığından mucize bir şekilde kurtuluşuna sevinen Lucia, yine annesinin kendisi için biriktirdiği parayla muhtaç insanlara yardım etmeye başlar. Gizlice katolik olmuş Lucia ve yine yardımlarını gizlice gece karanlığında elinde mumla yapmaya başlamış. Rivayete göre çok da güzel biriymiş. Bir putperestin evlenme teklifini reddedince yine aynı adam tarafından gizlice kendisinin katolik olduğu haberi uçmuş zamanın yönetimine. Hristiyanlara baskı uygulandığı dönemlerde olmuş bu olay ve ölüm ilani verilmiş..

Ruhu Tanrı'ya ermiş Lucia'yı yakmak istemişler. Acı duymayan vücuduna zarar verememişler. Gözlerine aşık adam ölmeden önce bunları istemiş! Kendi oyup putperestin ellerine vermiş ve ruhunu ait olduğu yere, Tanrı'ya vermesini istemiş. Kılıçla öldürmüşler sonunda. O gün bu gündür 13 aralık en kısa gün, en uzun gece Aziz Lucia anılır olmuş. Daha 21 yaşında 'iyi' olmasından dolayı 'din' adı altında yine 'kötülük' kazanmış! Kutlamalarda beyaz kıyafetlerle ellerinde mum tutan kadınlar Aziz Lucia'yı, ikram edilen Lucia çöreğindeki iki kuru üzüm de gözlerini temsil edermiş.

Lucia çörekleri..



Biz de bugün kreşte bu kutlamayı yaptık. Tüylerimi diken diken eden bu hikayeden sonra şarkısının sözleri de duygulandırdı beni. Düşünsenize üzerinden kaç yüz yıl geçmesine rağmen hala aynı şekilde kutlanıyor. İskandinav ülkelerinde ve İtalya'nın bazı yerlerinde resmi bir kutlama bu. Kreşte kutlama sırasında videoya aldım biraz karanlık olsa da sonlara doğru Lucas görülüyor :)



Ve norveçceye uyarlı şarkı sözlerini çevirdiğimizde bunlar çikiyor ortaya;

Gece siyah rengini düşürdüğünde hayatımıza
Güneş yoluna gider gölgelerin tehditi altında
Bir ışık yükselir karanlık evimizde
Santa Lucia (işte o)

Gece karanlık ve konuşmaya çalışan bir dilsiz
Sessiz odamızda sanki uğultular kanatlanıyor
Kapımızın eşiğinde durana bakın
Saçlarında ışıklar ve beyaz elbisesi
Santa Lucia (işte o)

Vadilerden karanlığın uzaklaşması yakındır
O'nun bize söylediği gibi
Gün sonrası yeniliktir ve kızıl gök yine gelir
Santa Lucia

Umarım doğru çevirmişimdir. Şarkının Lucia ve hayatı hakkinda olduğu kesin. Bu tarz yarım kalmış hayatlar beni hep etkilemiştir. Sabah kutlamamız bittiğinde veliler gitmeye başlamıştı. Ben de veli kimliğimden çıkıp sınıfıma gidecektim ki gene aynı manzara durdurdu beni. Sanki kızıl gök de tüm büyüsüyle selamlıyordu Aziz Lucia'yı..


İşte Lucas, elinde ışığıyla Lucia'nın yolunu aydınlatıyor..


Ve akşam yapılan küçük kutlama. Yoğun kar yağışından dolayı foto almada zorlandım yürüyüş anında. İşte ateş etrafında komşularla Lucia çöreği yemece ve bir çeşit baharatlı sıcak içecek olan 'glög' içimli sohbet..




Kar ve karanlık üzerinde iki mum. İyilik ve umut dolu günler dilerim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder