18 Kasım 2014 Salı

Küçük bir bilgilendirme..

Merhaba, yazma aralıklarımın çok olduğunun farkındayım ama şundan emin olun bu blok Norveç ile bağım olduğu sürece devam edecek. Ayrıca gösterdiğiniz ilginin de beni motive ettiğini belirtmeden geçemeyeceğim, bunun için de teşekkür ederim. Gelelim gelen en sık sorulara, Norveç'e nasıl gelebilirim, nasıl iş bulurum, vize işlemleri vs vs..

Resmi işlemlerle ilgili güncel bilgilere hakim değilim maalesef. Bunun için Norveç konsolosluğunun resmi ana sayfasından (tıklayın) bilgi almanızı tavsiye ederim, ayrıca çeşitli aracı kurumlar da vize konusunda yardım ediyor (ücret karşılığı tabi ki). Ana sayfayı iyi incelemenizi eksik evrakla gitmemenizi tavsiye ederim, yoksa konsolosluk kapısında bekleyen araci kurum temsilcileri çaresizliğinizi gözünüzden okur, hele de uzaktan gitmişseniz. Ama kanmayın dolmuş ya da taksiyle beş dakikada merkeze inip resmi dairelerde işinizi halledebilirsiniz hem de ücretsiz. Bunun dışında artık randevulu sisteme geçildiği için görüşmeniz daha garanti ve Ankara'dan sonra İstanbul'da da işlemlerin devam ettirilmesi büyük artı. Küçük bir tüyo; görüşmede rahat olun, kalitenizin farkında olun, "Norveç sana ölüyorum" havası yaratmayın.

Çalışma alanında ise kaliteli elemanın çok önemli olduğunu biliyorum. En az lise düzeyinde ve iki senelik staj dönemi bitenler çalışma hayatına başlayabiliyor. Doktor ve mühendis açığının da oldukça çok olduğu duyumlarım arasında. Aslında dünya üzerinde farkedilmeyen bir yer değiştirme durumu var. Burda yetişmiş yurtdışında eğitim almışlar iş hayatlarına yine orda devam ediyor. Çünkü Norveç'te diğer ülkelere göre çok durağan, sakin bir yaşam stili hakim. Maddi duruma gelince, her yerde şartlara göre kazandığınız kadar gideriniz oluyor bundan emin olun. Norveçlilerin zengin görünmesinin sebebi yastıkaltı mantığının olmaması. Ev ve arabalarını kredi ile alıp düzenli ödeme yöntemiyle ana taşlarını oturtuyorlar ve bulundukları zamanın tadını çıkararak ellerindekini mantıklı kullanıyorlar. Hiçkimse bu çocuğuma, bu torunuma diyerek şu andaki imkanını kısıtlamıyor. Aslında bu mantıkla heryerde mutlu olunabilir sanırım..

Norveç ile ilgili karşılaştığım ve gözlemlediğim olayları yazıyorum elimden geldiğince bunun dışında iletişim formundan bana ulaşmaya devam edebilirsiniz. Sevgiyle kalın..

2 yorum:

  1. deniz hanım merhaba..

    norveçlilerin bu zengin yaşamları özendirici görünüyor.ben petrol bulunana kadar mütevazi bile sayılamayacak kadar zor hayat şartları altında yaşadıklarını okumuştum..

    sanırım en büyük ihracat kalemleri de petrol ve doğalgaz.yeraltı kaynağı dediğin sınırlı bir şey.bir almanya ya da bir isveç gibi uluslararası markaları falan da duymadık.hiç petrolden sonra hayat kalitemizi nasıl stabil tutacağız diye tartışmalar dönüyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Özge,

    Evet Norveçliler çok fakir insanlarmış petrolü keşfedene kadar. Ama o günlerin izleri hala kültürlerinde var, mesela aile yadigarı eşyalarına çok bağlılar, aldıkları birşeyin son kullanım tarihi geçse bile kullanılabilecek durumdaysa atmaz kullanırlar, herkes tabağındaki yemeği bitirir (çöpe yiyecek atmak çok ayıp burda), yiyemeyeceğin kadar aldıysan ayıplarlar vs vs Mesela burda pek öğle yemeği kavramı da yok genelde ekmek üzeri biseyler, meyve ve kahve gecistirirler, bizde ogle yemegi de aksam yemegi gibi mesela..
    Ulke ekonomisi boyutuna gelince petrolumuz var diye halkina torpil gecmiyor Norvec. Burda da petrol pahali. Ve yönetim her sene petrol gelirinden buyuk bir bolumunu devlet bankasina koyuyor olur da ilerde butcemiz bozulursa kullaniriz diye, yani hersey kontrol altinda, simdiden inanilmaz bir birikimleri var. Olur da petrol bitse bile (ki zor gorunuyor, kuzeyde denizin ortasinda bir yer daha keşfedildi) yeni kaynak bulunana kadar devlet başını becerir. Kibarca kirli çıkı diyelim :-)

    YanıtlaSil