11 Şubat 2014 Salı

Saygılarla domuz etine veda..

Norveç birçok ülkeden göç alıyor. Bu demek ki birçok kültür ve din de aynı sınırlar içinde. Bu kadar farklılık bir aradayken nasıl oluyor da karışıklık çıkmıyor ya da yerel halk isyan etmiyor derken içi dolu dolu tek kelime en yanlınlığıyla cevaplıyor, SAYGI! O kadar ki yiyecek alışkanlıklarını değiştirecek kadar..

Norge far ganske mange asylsøker fra ann lander. Da betyr at mange kultur og religion bor i samma grenser. Men korleis er det blir ikke kaos, tror at eneste svar er det RESPEKT! Tenk om at de har sa respekt a bytte mat kulturen deres..

Geçtiğimiz günlerde haberleri dinlerken bir konu inanılmaz dikkatimi çekti. Norveç'te domuz eti tüketimi özellikle kreşlerde azlamış ve domuz etine olan talep düşmeye başlamış. Sebepse göçmen gelen müslüman ailelerin çocuklarının domuz eti yememesi. Bir an inanamadım duyduklarıma. Çünkü ülke genelinde gelişen olayın minyatürü bizim kreşte aynen uygulanmıştı uzun zamandır. Bizim kreşte de iki sınıfta bu sebepten dolayı aynı tip yiyecek uygulamasına başladılar. Hem çocukların canı çekmesin hem de karışıklık olmasın diye..

Noken dagar før hørte i nyheter at mange barnehager slutte bestille svinekjøtt grunn av som flytte mange sa muslimer. Først tenkte jeg er det mulig. Jeg har trodde at dette skjedde bare i var barnehage. Tenk som na hører jeg om hele land det samma.

Haberlerde bir yönetici bulduklarını yesinler, niye düzenimizi onlara göre bozalım onlara da ayrı düzen kuralım derken uygulamada daha ortak bir nokta bulunmuş bile. Kesinlikle ne kadar saygılı ve düşünceli bir nokta bu ki kimseden negatif bir cevap almadım simdiye kadar bu konuda kreşte. Bu sadece temsili bir örnek dısardan geleni içeri alma konsusunda. Keşke, biz de bu kadar alçak gönüllü olabilsek, sırf insan olma vasfından dolayı karşımızdakine saygı duyabilsek. Ülkemizde de binbir kültür yaşıyor ama mesela kürt adını duyunca tırnak çıkartıyoruz sanki hepsi aynıymış gibi. Bence bu bir etkileşim. Herkesin etrafına saygılı olarak başlayacağı bir etkileşim hem de..

En som leder har sagt at dei muslimana kan eta hva de far, at vi ma ikke bytte mat rutiner var. Ja ogsa enige med det men tror nar de jobbar i barmehage vil ikke ha kaos. Den ogsa rett. Men poenget mitt er tenk om nordmenn veldig velkommen for ann kultur og utrolig har respekt! Kunne ønske me for mitt land det samma. Vi har ogsa mange ulike kultur men har ikke respekt og det gjør det bare kaos og stressfull folk. Haper vi kan ogsa bgynne en plass med respekt og vidare med hele lande..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder