19 Şubat 2014 Çarşamba

Norveç gerçeği - Norges sannheten

Ülkenizin petrol zengini olduğunu düşünün. O kadar ki kasası dolup taşmış, ihtiyacı olan diğer ülkelere sponsorluk bile yapıyor. Üstüne kasasına eklemeye devam ediyor, olur ya (ki şimdilik öyle bir ihtimal yok) birgün petrol biter ana gelir kaynağı kesilir ortada kalırız diye stok yapıyor paracıkları. Ağzınızın suyu aktı dimi eliniz kaşındı, yok yok bu bolluğu halkı görmüyor şımarmasınlar diye! Halkına da aynı kazıklıkta satıyor petrolü (argo oldu ama durumu açıklayacak kibar kelime bulamadım)..

Tenk om landet ditt veldig rik av olje. Har masse peng og tilfølle støtte til andre mange land som har ikke nok peng. Og likevel vaere forsiktig med penga si grunn av sikkerhet om fremtiden. Naa tenkte du at ke heldige folken som bor her. Nei da, fordi de betaler samme dyr til olje nar de kjøpe.

Sadece petrolle kalmıyor. Arabadan başladık madem devam edelim. Bir yere mi gittiniz, alışveriş merkezi, market hiç farketmez otopark parası ödüyorsunuz. Sadece çok nadir bazı marketlerin otopark alanları ücretsiz o da bir saat sınırlı, kimse görmez demeyin hemen yakalıyorlar süresi geçince güzel dolu bir ceza görüyorsunuz camınızda..

İkke bare olje. Vi videre med bil.. Reiser du butikken eller ann plass betaler du parkering. Hvis du ikke far du gode regninger pa bil glass, ikke noke tull nei..

Cezayı eline alan vatandaşla devam edelim. Bu adam maaşının %35'ini devlete vergi olarak veriyor. Bu vergi içinde emelilik ve çeşitli kesintiler var. Devletin oluşturduğu bir bütçe havuzu düşünün bu kesintiler buraya gidiyor. Ama yok kesilen yüzdenin gözdeliği kadar emekli maaşı alamayacak merak etmeyin. O havuzdaki paralar nereye gidiyor?

Den som eier bilen.. Den mannen betaler %35 skatt av lønn sin. Den innholder om pensijonist og noken andre. Tenk om kommunen har en liktsom stor bassenger som alle skattene gar der. Men likevel han skal ikke fa sikkelig pensijonist lønn. Men hva foregar med den bassenge pengene?

Oooo gitti bile.. Hani fakir ülkelerden gelen göçmenler var ya bu adamın ülkesine gelen; onlara ev tutuldu, döşendi ve her ay yardım olarak onlara gitmeye devam edecek. Ta ki onlara bu ülkeye alışana, dillerini öğrenene, kendilerine iş bulana kadar. Ama çocuk yardımları devam edecek o ayrı. Tamam adaletli olalım, bu arkadaşın da çocuğu varsa o da alıyor yalan yok..

Landet sitt far mange asylsøker fra ann land for eks. kommunen dekker dem om alt sa lenge de akseptere den lande, laere seg sprak og finne seg jobb. Men likevel de skal fa barntrygg. Haper han har unga og da skal han fa og..

Adam faturalarını inceliyor, elektrik faturası ne kadar yüksek! Halbuki devlet kendi üretiyor, ama şimdi ihraç ediyor ya onu da yazık sana torpil mi geçsin.. Sakın geciktirme faiz gelir sonra! Ayyy gene ses geliyor çamaşır makinesinden. Şimdi tamirci çağırsan malzemeden çok (çooooook) işçilik ödeyeceksin, bence artık yenisini al. Ne yaparsın işte çıkıyor arada böyle hesapta olmayan işler.. Neyse haftasonu tatilinde alırsın artık. İyi giyin bu arada hava gene eksilere düşecekmiş hasta olayım deme biliyosun o kesintilerde sağlık güvencen yok (!)..

Den mannen ser etter fakturane, strøm veldig høyg sant! Var det ikke ditt land produsere strøm? Men men.. Dei sende ann lande og tenk om. Hvorfor skal sele billig til deg, ikke vaere bortskjemt! İkke bli seint a betale. Oiii har du hørt, vaskemaskin har samme lyd igjen. İkke ring servis, husker du ke mkje betalt du siste gang! Da far du reise helgen og kjøpe ny en. Sann er det livet, ikke noke planlagt. Men det skal vaere kald helgen ha pa deg god klaer. Du ma ikke vaere syk, den som du betaler dekke ikke helse systeme..

Ne yaparsın işte sistem böyle. Hakkaten ne oturmuş bu sistem kimse çıkıntılık yapmıyor. Ama benim şahsi kanaatim sakin atın tekmesi pek olurmuş ya birgün gelecekler bu halka. Hele de göçmenler çoğaldıkça, ülkenin düzenine ayak uyduramadıkça birgün yerel halk delirecek (Çünkü göçmenler konusunda inanılmaz insancıllar. Mesela dillerini ögrenmek için bir zaman sınırlamaları yok. Tabi dil öğrenemedikleri için bulundukları topluma adapte olmaları ve sosyal yaşamları da kısıtlı kalıyor.). Fazla iyilikten maraz çıkacak (tabi ki temennim bu yönde değil)..

Ja ja sann er det systeme. Tror alle ha aksept veldig godt den systeme og ingen sier ikke noke. Men min følelse at en dag folken kommer og si 'Nok'..


6 yorum:

  1. burda Norveç i yeriyor musunuz övüyor musunuz anlamadık deniz hanım:)

    siz bilirsiniz elbet en iyisini Norveç sizce başarılı bir pr çalışması mı yoksa buzdağının görünen yüzü farklı mı?

    herşey hakkaten sistem de dahil çok mu mükemmel ya da standart üstü?

    http://www.topix.com/forum/world/norway

    ne bileyim şu forumda batılı göçmenler bile kaçmanın çarelerini arıyor ülkeden..

    muhakkak ki bizden her konuda iyidirler.

    YanıtlaSil
  2. Cihancım cok tesekkur ederim, olumlu-olumsuz yorumlariniz beni motive ediyor, zaman ayirip yazdigin icin ayrica tesekkur ediyorum ;)
    Ozge hanim, 5.5 seneyi gecti burda yasayali sadece gozlemlerimi paylasiyorum. Bazi yazilarimda olumlu yonlerini de yaziyorum ama burda ozellikle kend öz kaynaklari konusnda halkina gecemedigi ayricaligi anlayamadigimi belirtmek istedim. Ve gercekten pahali bir memleket maalesef! Foruma goz attim ve su gercekk ki gercekten insanlari cok kapanik arakadas edinmek zor ama genelde guleryuzluler :-)

    YanıtlaSil
  3. ben de İzmirliyim bu arada..Balçova da oturuyorum.az yukarıda termal tesisleri var.sağlık turizmi için senelerce Norveçlilerin kaplıcalara geldiklerini gördüm.hatta komşularımız bile oldu..foça da ev alanları biliyorum.
    bende bi süre para biriktirmek için kuzey Avrupa da yaşamalı kafasını yaşayanlardım.
    lakin o gelen Norveçli hastaların vücut deformasyonlarını görünce para için bile o iklim katlanılmaz dedim.güneş vazgeçilmez bir nimetmiş.bir de gurbette olmak zor.

    gelip güneye yerleşenleri görünce ya bizim ülke o kadar kötü değil galiba sanıldığı gibi ya da Norveç çok muhteşem değil anlatıldığı gibi diye düşünmedim değil.milliyetçi duygularım kabardı galiba..

    bir de utanarak söylüyorum.iskandinav erkekleri çok hoş yahu:)burda gördüklerimden gözünü alamamıştım.az biraz güzel olsam,kültürel yakınlık olsa onlardan birini isterdim :)


    YanıtlaSil
  4. Burdaki tek türk arkadaşım Elif de Guzelyali'dan ayni sehirden olmamiz bizim icin buyuk sans, birbrimize komsuluk ediyoruz. Calistigim kreste bir bayan da saglik sorunlari icin Balcova'ya gelmis gene gitmek istiyor, bayilmis iklime, tesise, sehre.. Bircok tanidigim her yaz Alanya'ya tatile gidiyor ve her geliste bana soruyorlar 'neden geldin sen buraya :-) '.. Kismet diyelim.. Gercekten burda cok karsilasiyorm rahatsizligi olanlarla, iklimi cok agir.. Memletimiz cennet inanin, hem ucuz, hem dogup buyudugumuz yer baska.. İmkaniniz olursa tabi gelip gezilecek guzel bir yer Norvec ama yasam anlaminda gecim derdi her yerde ayni..
    Beylerine gelince, evet oldukca göz alicilar ama kadin-erkek iliskileri burda farkli. Bizdeki gibi tatli kiskanclik bunlarda yok mesela. Sevgilerini cok belli eden tipler degiller, bizm dogamizdaki sevgi ve ilgi bekletisinde yetersizler (bence)..

    YanıtlaSil
  5. deniz hanım, siz türkiyeyi çabuk unutmuşa benziyorsunuz..burada insanlar 1000-2000 tl arası geçinmeye çalışıyorlar ve vergi yükü norveçten çok daha ağır, üstelik dünyanın en pahalı petrolünü kullanırken, 20 bin tllik arabaya arabanın bedeli kadar vergi ödüyorlar...devlet vatandaşı soyup soğana çevirirken fiyatlar her sene özellikle gıda da yüzde 25-30 artıyor...geçen sene 19 tl olan dana döş şimdi 30 tl, 18 tllik pınar tereyağı 32 tl olmuş çoğu markette....elektrik ve doğalgaza her sene zam geliyor millet maaşının yarısını veriyor neredeyse ki artık bu iş soyguna döndü...norveçe gitmişsiniz kıymetini bilin medeniyetin tadını çıkarın şikayet edeceğinize...norveçli biri bu şartlarda burada yaşasa intihar eder...

    YanıtlaSil
  6. Dediğim gibi gözlemlerimi paylaşıyorum. Aynı dana etinin buradaki fiyatı 100 tl civarı, tereyağı ise süt ürünleri tek bir markada olduğu için tekelde fiyatı ise 60 tl civarı, ev yapımı yerel bir dükkandan alirsanz da 2-3 katı fiyat ekleyin ki buyuk sehirler disinda boyle dukkan bulmak da zor. Yani fiyat ve maaşlar her yerde gıdı gıdına.. Sizin beni anlamaniz için burada yasiyor olmaniz gerekli. Saygilar..

    YanıtlaSil