26 Haziran 2012 Salı

Adaletin tarafsizligi!

22 Temmuz 2011`de Oslo`da yaptigi terorle 70`in uzerinde insani olduren ve ulke tarihine adini ogreten Breivik hakkindaki dava hala devam ediyor. Detaylari mutlaka medyadan da okumus olabilirsiniz. Mahkeme olume kadar icerde kalmasi yonunde hem fikir ancak nasil ve ne sekilde? Benim acimdan bakildiginda olayin boyutu burda degisiyor..

Kaliplasmis bir mantikla bakildiginda `atin iceri su vatan hainini!`denilebilir. Ancak ulkesinde yargilanan Breivik ne kadar sansli oldugunu bilmemenin rahatliginda sakince gulumsuyor etrafa! Omur boyu icerde kalmasinda mutabik olan mahkemedeki fikir ayriligi, Breivik`in avukati ve mahkeme avukatlari arasinda. Mahkeme, Breivik`in psikolojik sizofren oldugunu, boyle bir olayi mantikli dusunen birinin yapamayacagini ve kendisinin omur boyu akil hastanesinde tedavi gormesini dusunurken; Breivik`in avukati Lippestad, kendisinin gayet saglikli ve normal bir vatandas gibi hapishanede kalmasini savunuyor. Bu konuda Breivik de ayni dusuncede...

Lippestad ise mahkeme tarafindan Breivik`e atanmis olan avukat! Yine kaliplasmis mantigimizi kullandigimizda `e devlet istedigi karari vermek icin kendine kullansin avukati, nasilsa kendi atamis!` diyebilirsiniz. Ama 4 yildir hicbiryerde gormedigim hile ve torpili bu kadar goz onunde olan bir mahkemede de gene gormedim. Elindeki butun kozlarini kullanarak sonuna kadar sanigini savunan avukatiysa mahkeme pur dikkat dinlerken tek bir cit cikmiyor mahkemede. Konusmalar gayet duzeyli, seviyeli ve normal tonda. O kadar ki en ufak bir ton yukselmesinde kendinizi kucuk dusurmeniz icten degil..

Gorunurde iki dusunce de ayni seviyede yarisirken asil karar agustosta cikacak. Her iki kosulda ne olacagini ben size soyleyim; Breivik, ya hapise gidecek ( ki hotel de diyebilirsiniz siz buna, gunluk hayati normal devam edecek, kitap, tv, gazete gibi gundelik ihtiyaclarini gorecek, istedigi zaman dusunu alacak, isterse egitim hayatina devam edebilecek, temiz bir odasi olacak vs vs.. ancak kacma sansi azalacak) ya da akil hastanesine gidip tedavi gorecek ( ayni hotel sartlari burda da gecerli tek farki kacma sansi bana gore burda daha fazla).. Ama adam o kadar rahat gorunuyor ki kacma gibi bir plani oldugunu sanmiyorum. Yigitligi elden birakmamak icin akilli normal bir adam olarak hapis cezasi konusunda israrci, yaptiginin da hala arkasinda..

Ister istemez ulkemizde kara leke olarak kalan 13 yasindaki kiza yapilan tecavuz davasi geliyor aklima! Tecavuz edilen, edenler, mahkeme uclusunde zamanla sizofrenik hastaliga yakanlanmis kimler acaba? Adalet tarafsizligini yitirdigi zaman, cikan kararlarindan da kimse memnun kalamaz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder