6 Ocak 2014 Pazartesi

Leni'nin vaftizi - Dåp til Leni :)

Bu aralar ne bu aktivite maşaallah neyse aman nerde hareket orda bereket. Bugün de ben deniz arkadaşım Anne Merethe'nin kızının vaftiz yemeğine yardıma gittim. Ben ve bir arkadaşı daha Elin ikimiz mutakta servis yaptık..

Den dagene gikk veldig aktif men ganske greit for meg. İ dag eg har hjelp til en vennen min som dei hadde dap selskap i ungomskolen. Det var meg og Elin som vare i kjøkken og servert mat..

Norveç veya Gaupne diyelim burdaki bu sistemi seviyorum. Yemek okulun toplantı salonunda oldu. Bu tarz halka açık yerler var ve siz burayı kiralıyorsunuz. Neyin nerde olduğu mutfakta dolap kapaklarında yazıyor. Birgün önceden gidip masa ve sandalye düzenlemesini yapıyorsun istediğin gibi ev sahibi olarak. İster okuldaki malzemeleri kullan istersen kendinden süslemeleri yapıp hazırlıyorsun. Kendi işini kendin gördügün için hem ekonomik hem de kontrol sende. İşte düzenlenmiş masalar ve oturum şekli..

Jeg liker sann system som Gaupne har. Selskap var i skolen. Du leier sann type plass, kommer du dagen før pynter du som du vil og bruker du kjøkken. Du bestemme sjølv hvis du vil bruk fra skolen eller private tingene. Her er ganske enkelt og fin bord ;)



Annenin yeri :-) - Der er mamma sin plass :-) 
Yemek hazır gelmişti biz ısıtıp servis masasına koyduk onlar kilisedeki törenden geldiklerinde. Yemek sonrası tatlı ve pastaları da aile kendi arasında görev paylaşımıyla yapmış. Şimdi diyeceksiniz madem arkadaşısın sen niye davetli değilsin? Burda bu tarz vaftiz, düğün tarzı kutlamalarda en yakın öncelik aile bireyleri olmak üzere davet ediliyor. Bu yemekte toplam otuz kişi civarı insan vardı. Bebeğin ailesi, iki tarafın büyükleri, anne-babanın kardeşleri çocuklar vs. Tam bir aile yemeği ve kendi aralarında eğlence, sade ve anlamlı.

Maten var klar vi bare varmte opp og servert nar dei kom fra kjrke. Familie lagde seg desert og kakene sjølv. Slik at blir mye koselige og økonomisk. Slik selskapene blir ofte inne familie. Dei var rundt 30 mennesker med ungana. Først og fremst familie, ungana og noken gode vennen. Ganske greit en familie selskap, koselig og full av gode mening.


Çeşit çeşit pastalar - Her er masse gode kaker nam namm

İşte küçük Leni'nin vaftiz pastası..

Ben, Leni ve annesi :-) - Meg, Leni og mamma si :-) 

Biz ortalığı toparlarken Leni'nin iki ablası ve arkadaşları misafirlere şarkı söylemeye başladı. İki ablası diyorum cünkü Leni ailenin dördüncü üyesi. Norveçliler genelde geniş aileyi seviyor ve çocuklarıyla güzel zaman geçirmesini. Bu tarz kutlamalarda da öncelik tabi gene milli kıyafetlerinde. Küçüklerde de ayrı bir tatlı duruyor bence :-) 

Mens vi bgyntte ta oppvasken to søster til Leni og vennene deres bgyntte synge til gjestene. Leni er fjerde unga i familien. Nordmenn liker seg stor familie og bruk god tid for ungana sine. Og selvsagt sann type selskapene dei velger først og fremst national dragg som heter 'bunad'. Synes jeg mye søtere med minste ha pa seg :-) 


Bu arada yemek okuldaydı dedim. Öyle sıkıcı bir yer gelmesin aklınıza, işte bazı kareler. Küçük bir sahne, çocukların yaptığı duvar süslemeleri ve tertemiz düzenli bir mutfak. Okulda normalde çocuklar giristeki askılara asıyor ceketlerini ve içeri terliklerini giyiyorlar. Evet okula ayakkabıyla girmek yasak. Öğretmenler de terliklerini giyiyor ya da galoş. 

Som eg har sagt selskap var i skolen. Men ganske fin inne og ikke kjedelig. Ungana pynte pa veggen, rein og fin kjøkken og god plass.. Og det er ikke lov a ga med sko inne. Ungana har med seg tøfler eller sandale som bare bruk inne. Slik at holde seg rein inni skolen. Samme med laereren og.





Yukarıdaki tablo ilgimi çekti, mutfakta asılıydı.. Yiyecek ve sağlık dersi alan son sınıf öğrencilerine aitmiş (yani bize göre sekizinci sınıf oluyor). Her grupta yer alan öğrenci üzerine düşeni yapıyor ve bu ders notu oluyor. Yani kısacası mutfak onlardan sorumlu. Tabi bir görevli var gene mutfakta ama sürekli değil. Bulaşıkların yıkanması, yerleştirilmesi, mutfağın genel düzeni o gün listede ve grupta adı geçenden sorumlu. Buradaki okullarda hayata hazırlama her zaman ön planda!

Den listen var interessant. Det var betyr var at hvem som har 'mat og helse' fag dei har ansvar i kjøkken. Ganske fint. Og tror de far karakter fra den fagen med sann ansvar. Oppvask, ligge tingene plassen igjen, kjøkken rutinar etc. Her er skolen gjør klar ungana til liv.

Akşam olduğunda herkes getirdiği pastaların kalanlarını toplayıp götürüyor böylece hiçbirsey çöpe atılmıyor biz de az bulaşık kalıyor. Yemek toplam 3-4 saat sürdü bittiğinde biz de yorulduğumuzu anladık. Zaten misafir gidince ev sahipleri de yardım ediyor 'aman üzerim kirlenecek' lafını duymazsınız kimseden. Beyler çöplerden ve masalardan sorumlu, bayanlar da biten bulaşıklarin yerleştirilmesinden, çocuklar da aradaki getir götür işlerinden. Herşey bittiğinde arkadaşımız gayet memnun ve yardımlarımız için şükran doluydu. Ben oldukça eğlendim ve yeni bir deneyim oldu, yediğim pastaları saymıyorum bile :-)

Nar dagen ferdig alle tar meg seg at med kakene og blir ikke bos og mindre oppvask. Selskap var 3-4 timar men merkte at eg var trøtt nar ferdig med alt. Men nar gjestene reist ungana og vaksen alle hjelper hverandre og blir fort rydde opp. Sluttning vennen min var veldig takknemlig og fornøyd med var hjelp. Og jeg koste meg og ble ny opplevelse for meg, skal ikke si hvor mye spist kaker :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder