8 Kasım 2013 Cuma

Bugün cuma!

Yine sabah 7'de kalktığımda Lucas da uyanıktı. Bugün hava yağışlı ve sabah sabah gene karanlık. Çizgifilme bakarken kahvaltımızı yaptık. İşe 8'de başlayacağız ve Lucas bir saat gene benimle olacak..

Gittiğimizde bir çok bebecik gelmişti bile :) Heryer cıvıl cıvıl ve aralarda durumundan hoşnut olmayanların suratsızlığı.. Onları anlamamak mümkün değil, kreşe başlama yaşının altı aya kadar düstüğü bir ülkede yaşıyorlar ve bir yaşından itibaren başkalarının disiplinine girmiş bireylerden birisi onlar. Evet kreşimizde kreşe başlama yaşı dokuz ay! Çalıştığım bölümdekilerse bir yaşını yeni doldurmuş ve üç yaşın içindekiler. Ve diğer herkes gibi onlar da genel kurallara uymak zorunda. Ailesi bıraktıktan sonra üzülmeleri anlayışla karşılanıyor ama bunu kullanarak şımarıklık yapmak yasak.. İtmek, içeride bağırmak, başkasının elindekini almak (küçük o hadi ona ver asla yok, büyük-küçük herkes sırasını bekleyecek!), yemekle oynamak-atmak, tabağindakini bitirmemek (özellikle 3-6 grubunda bitirmeden başka yiyecek alamıyorlar, hatta askeriyede tabakta yemek bırakana ağır cezalar var!), büyüklerin kendinden isteneni yapmaması,duymazlıktan gelmesi ve sayamayacağım birçok şey yasak..

Çocuk ne anlasın demeyin (zaten Norveçlilerde böyle bir mantık yok kesinlikle). Böyle bir yerde çalışmasaydım ve elimde örneğim olmasaydı benim de buna inanmam zor olurdu. Gerçekten o kadar zeki ve beyinleri açık ki ne versen onu alıyorlar. Tabi ki çocuk eğitimi zaman alan birşey ama bunu üst sınıflarda özellikle çok daha net görebiliyoruz.

Bunu siz de deneyin. Konuşun onunla, ses yükseltmek, baskı yöntemli değil. Karsınızda bir birey var ciddiye alın. Size nasıl konusulmasını isterseniz bunu ona yapın. Ona usanmadan nedenleriyle açıklayın. Dinlemediği zamanlarda bırakın denesin. Canı bile yansa kendisi test etsin ve sizin haklılığınıza güvensin..

Çocuk ailenin aynası kesinlikle. Tabi ki bu kadar kural aile ile tamamlanmadığı sürece çocuk için faydası yok. Elimizde böyle örnekler de var. Ama %99'u ilkokula başlamadan önce sosyal hayata hazır oluyor. %1'lik kısmı için de gerekirse yanına yardımcı veriliyor. Lucas da bunlardan birisi. Evde iki dil konuşulduğu, kendi yapısının ağırkanlı olduğu ve biraz dikkat dağınıklığı olduğu için haftada 16 saat ekstra yardım alıyor. Pedogog ve asistan olarak iki kişiden.

Norveç'te kreşte ana tema sosyal hayata hazırlamak. Toplama, çıkarma gibi işlemler, alfabe vs öğretilmiyor özel olarak. Daha çok toplum içinde nasıl davranmamız gerekir, sofra kuralları, arkadaş edinme-olma vasfı, büyükleri dinlemek, kendini tanımak gibi sosyal hayatta yardımcı olgular öğretilir. Sizce de mantıklı değil mi? Öyle ya bir insan kendini bilmedikten sonra, başkalarına saygılı olmadıktan sonra okul hayatında başarılı olmuş neye yarar (nice ciddi meslek sahibi insanların anne-babasını saymamaları buna en iyi örnek). Bence böyle biri yarım bir insandır. Norveçlilerin kendilerine güvenleri de sanırım erken atılan bu temellere bağlı..

Herkese sakin bir haftasonu diliyorum, iyi geceler..

Sabah kahvaltı keyfi (07.30)

Ve Lucas uyur (18.30)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder