6 Kasım 2013 Çarşamba

Kaynamış balık..

İlk duyduğumda şaka yapılıyor sanmıştım. Sofraya oturduğumuzda sıcak su içinde geldi beyaz et, evet balığın canını okumuşlar.. Hamsi kızartması, buğulama ve sardalyeden ibaret olan balık kültürüm birazdan çığır açacaktı..

Norveç yemekleri insanları gibi basit, telaşe yok yani. Patatesi sebzeleri haşla, yanında ne yenecekse kızart ya da haşla üzerine sos hooopp yarım saatte yemek hazır. Evet biz genelde pirinç yaparız burda da patates haşlanıyo.. Kalkan, morina gibi beyaz etli balığı kısık ateşte  suyunu çekerek fokurdatmadan kaynatıyorsunuz, tek inceliği bu. İçine isterseniz defne yaprağı da atın, tuz ve karabiber göz kararı. Eğer birden kaynatırsanız eti sert oluyor, denemek isteyenlerin dikkatine.

Yanına neler mi yapılır? Patates püresi yapın içine haşlanmış havuç da koyun ve gerçek tereyağıyla tatlandırın. İsterseniz biraz hardal, bir de pırasalı sos. Bunun için bir paket kremayı küçük bir tencereye alın, üzerine ince kıyılmış iki  yemek kaşığı pırasa, yarım et bulyon, biraz da mısır taneleri.. Kısık ateşte gene bunu hafif kaynatın. Koyu olmayacak. Balık eti, püre ve bu sos harika.. Kızarmış iri etli balıklarla yiyebilirsiniz. Somon da iyi olur. Eğer bulyonu çok gelirse biraz daha krema ekleyin yoksa süt. Aslında tam ölçüleri herkes kendi ağız tadına göre buluyor, yani ben buna inanıyorum. Denenmiş tarifler gibisi yok..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder