21 Kasım 2013 Perşembe

'Villmarksbarna' - 'Çöl çocukları'

Size burdaki bir cocuk programindan bahsetmek istiyorum bugun. Uzun zamandir dikkatimi çeken ve Lucas ile oturup merakla baktığım bir belgesel bu..

Resmi çocuk kanalinda akşam 18'de baslayan programda 10 dk.lık kısa bölümlerle gösterilen bu belgeselde dört çocuklu bir ailenin boş zamanlarındaki doğa aktiviteleri anlatılıyor. Ama ne aktivite! Karı-koca dört çocuk ve dört kurt asıllı köpekleriyle resmen dağları arşınlıyor. Her bölüm ayrı bir hikaye. Balık tutmak, bıldırcın avı, geyik avı, dağda yürüyüş ve çadırda gecelemek ki genelde bütün turları kalmalı oluyor. Çadırın içinde uyku tulumları aile resmen birbirine geçiyor sabaha kadar :) Ve her zaman ilk uyanan 3-4 yaşlarındaki ufaklık oluyor! Uyuyolar diyorsam pijama falan gelmesin aklınıza oldugu gibi kıyafetler ve tabi ki kafada bere ;) Norveç'in gece ve gündüz arasindaki sicaklik farkı gözardi edilmeyecek kadar var, hele de çadırda uyuyorsaniz..

Finnmark'da yaşıyor bu aile ve dağları resmen arşınlamıslar. Bugunkü bölümde karda dağ yürüyüşü yapıp dağ evinde tatillerini geçirmeye geldiler. Dergileri karıştırırken kutup ayılarının buzdan oyuklarda kaldığını gördü ufaklık. Tabi ya onlar da böyle bir oyuk yapıp geceleyebilirlerdi.. Şaka değil bütün aile ellerinde birer kürek uygun yer aramaya başladılar. Annesi zemin araştırması yaptıktan sonra herkes başladı kazmaya.. Derinlik açısından zorlanmazsınız burda kar bakımından. Oldukça içi geniş oyuk oldu ki hava da kararmıştı, hadi herkes uyku tulumlarını kapsın..

Uyumadan önce biraz kuzey ışıklarına ne dersiniz? Çocuklardan biri herkesi dışari çagırdı, bütün aile uyumadan önce dans eden ışıkları seyretti kardan kulubelerinin önünde yanan mum ışıklarıyla.. Norveçliler bulundukları anın tadını çikarmasını bilen insanlar. Soğuk ve kar değil ana tema aksine aile ile geçirilen kaliteli vakit ve beraber birseyler ortak birseyler yapmak. Bölümler maalesef nette degil dvd olarak satılıyormus ama ben tanıtımını ekleyeceğim böylece siz de biraz fikir edinmiş olursunuz ;) İyi seyirler..

Video açılmıyorsa bu linkten ulaşabilirsiniz.. Gezenti aile :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder